Binnen 1-3 werkdagen in huis! • NL & BE Levering • Forever Living Distributeur 📦 🚚

De werking van Propolis (crème) en waar het goed voor is!

De Werking Van Propolis

In dit blogartikel kunt u lezen hoe propolis werkt en waarom u het zou moeten of kunnen gebruiken.

WAT IS PROPOLIS?

Het werkzame bestanddeel propolis is een bijenproduct en wordt ook wel bijenvliegerhars genoemd. Het is een van de bekendste natuurlijke producten die in de volksgeneeskunde en de alternatieve geneeskunde worden gebruikt. Het gebruik ervan werd al beschreven in het oude Egypte voor het balsemen van mummies. Het was in de oudheid ook een populair middel voor de verzorging van wonden, omdat het de groei van verschillende ziekteverwekkers remt. Daarnaast heeft het een antibacteriële werking.

HOE WERKT PROPOLIS?

Propolis is een natuurlijk product dat ontstekingsremmende, antibacteriële en wond helende eigenschappen heeft.

Het wordt geproduceerd door honingbijen en gebruikt als harsachtig bouwmateriaal om de bijenkorf af te sluiten en te onderhouden. De hoofdbestanddelen zijn harsen van verschillende bomen, pollen, was, etherische oliën en speekselafscheidingen. In kleine hoeveelheden bevat het ook suikers, vitaminen, mineralen en eiwitbouwstenen (aminozuren).

Bijen Propolis Werking

Alles bij elkaar bestaat propolis uit meer dan 300 verschillende bestanddelen. De precieze samenstelling varieert echter naargelang van de plaats van de bijenkorf, de streek, het seizoen en de beschikbaarheid van planten. Dit blijkt uit de variërende kleur van het mengsel van stoffen. Dit kan geelbruin zijn tot aan donkerbruin of zelfs groenachtig.

Het feit dat propolis een antimicrobiële werking heeft, is een belangrijk voordeel voor de bijen. In de bijenkorf heersen, in vergelijking met de omgeving, hogere temperaturen, een hogere vochtigheid en een rijk aanbod aan voedingsstoffen. De ideale omgeving voor de voortplanting van bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Van verschillende soorten propolis is wetenschappelijk bevestigd dat zij een groei remmend effect hebben op deze organismen.

HET EFFECT VAN PROPOLIS

De samenstelling van het propolis mengsel met meerdere bestanddelen heeft een doorslaggevende invloed op de werking ervan. Studies bewijzen onder meer de volgende effecten voor bestanddelen van het bijenproduct:

1: Antibiotisch effect tegen diverse pathogene bacteriën, zoals Staphylococcus Aureus en Salmonella Enteritidis.

2: ontstekingsremmend, wond helend en immuunsysteem bevorderend effect.

3: Antioxiderende werking. Dat wil zeggen: bescherming tegen vrije radicalen (agressieve zuurstofverbindingen die celstructuren kunnen beschadigen).

4: Antidepressieve werking.

De auteurs van de verschillende studies geven meestal een aanvullende beschrijving van de herkomst van het onderzochte propolis monster. Hieruit blijkt meer dan eens, dat de samenstelling van het bijenproduct doorslaggevend is voor het effect.

WELKE SOORT PROPOLIS PRODUCTEN ZIJN ER VERKRIJGBAAR?

Bereidingen met dit bijenproduct worden niet als geneesmiddel verkocht, maar als cosmetica (propoliszalf, propoliscrème, propolisspray), als voedingssupplement (propoliscapsules, propolispoeder, propolisoplossing) of als homeopathisch middel (zoals propolistinctuur, ook propolis moedertinctuur en propolisdruppels).

Bekijk hier de Propolis Crème van Mijn Aloë Winkel. Verrijkt met pure Aloë Vera.

Aloë Vera Propolis Creme

HOE WORDT PROPOLIS GEBRUIKT?

Het bijenproduct propolis is in zijn ruwe vorm een brosse hars, die ook wordt verwerkt tot zalven, crèmes en druppels (oplossing). Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor desinfectie en verzorging van ontstoken en beschadigde huid. Bovendien is propolis crème een effectief middel bij eczeem verschijnselen.

De producten voor inname, zoals propoliscapsules, -poeder en -oplossing, worden in de meeste gevallen als voedingssupplementen aangeboden. Afhankelijk van de Propolis dosering gebeurt het innemen met verschillende frequentie.

De homeopathische preparaten (gepotentieerde propolis-tinctuur, moedertinctuur, druppels, verdunningen en bolletjes) zijn door hun bereidingswijze de enige divisie met de status van geneesmiddel. Zoals bijna alle homeopathische preparaten zijn deze echter zonder indicatie op de markt en worden zij individueel gebruikt naar gelang van het klinische beeld.

Het bijenproduct propolis is in zijn ruwe vorm een brosse hars, die ook wordt verwerkt tot zalven, crèmes en druppels (oplossing). Het wordt hoofdzakelijk gebruikt voor desinfectie en verzorging van ontstoken en beschadigde huid. Bovendien is propolis crème een effectief middel bij eczeem verschijnselen.

WAAR WERKT PROPOLIS TEGEN?

Propolis werkt tegen talrijke bacteriën, schimmels en virussen, waaronder griep- of herpesvirussen. Het versterkt het immuunsysteem en regelmatig gebruik leidt tot een verhoogde productie van antilichamen.

De bijen gebruiken de harsmassa om hun bijenkorf tegen bacteriën en ziekteverwekkers te beschermen en kiemvrij af te sluiten - vandaar de naam plamuurhars. In de loop van de geschiedenis is geen enkel micro-organisme erin geslaagd zich aan te passen om resistent te worden tegen propolis. Ook de mens kan van dit unieke antibacteriële effect profiteren.

WERKING IN COSMETICA EN HUIDVERZORGING

Propolis voor de huid

De menselijke huid is zeer gevoelig en kwetsbaar voor aanvallers en vrije radicalen van buitenaf. Een ontstekingsaandoening van de huid, zoals neurodermitis of late acne, hardnekkige mee-eters of een erg gebarsten en droge huid, zijn broedplaatsen voor infecties.

Juist deze worden voorkomen door huidverzorging met propolis. Een propolis crème beschermt op volkomen natuurlijke wijze tegen alle microben, virussen en bacteriën die zich graag in de bovenste huidlagen ophopen. Propolis desinfecteert op milde wijze, zonder het gevoelige weefsel uit te drogen of aan te tasten.

1: Propolis heeft een kiem remmende werking. Het beschermt de behandelde huidzone zeer doeltreffend tegen bacteriën en micro-organismen van allerlei aard en voorkomt infecties.

2: Propolis bevordert de regeneratie van beschadigde huidcellen en de groei van nieuw weefsel. In kleine doses ondersteunt het, het genezingsproces na kleine wondjes of schaafwonden.

3: Propolis voorziet de huid van waardevolle vitaminen, mineralen en sporenelementen en versterkt het huideigen afweersysteem.